We staan na zo'n 25 jaar voor een nieuwe herziening van de Grondwet. De aandacht daarvoor valt terug te voeren op enkele recente stappen en gebeurtenissen.
In haar eindrapport van oktober 2006 bepleitte de Nationale Conventie opnieuw te kijken naar de maatschappelijke betekenis van de Grondwet in de huidige multiculturele samenleving. In het Coalitieakkoord van 2007 kreeg dit advies een politieke basis. Ook in 2007 adviseerde de zogeheten Commissie Van Aartsen een wijziging van de Grondwet door te voeren ten einde gemeenten een beter pakket van bevoegdheden te verschaffen om hun rol als eerste overheid waar te kunnen maken. In 2008 organiseerde het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden een symposium over een mogelijke nieuwe kijk op de Grondwet.
door Leo Klinkers
In dit stuk beschrijf ik gebeurtenissen en ontwikkelingen in de aanloop naar de instelling van een Staatscommissie ter herziening van de Grondwet.
Nationale Conventie
Het rapport van de Nationale Conventie van oktober 2006 onder de titel Hart voor de publieke zaak heeft de belangstelling voor de maatschappelijke en juridische betekenis van de Grondwet hernieuwd. De aanbevelingen op dat punt zijn onderbouwd door een voorstudie Een Grondwet voor de 21e eeuw van de Werkgroep Grondwet van de Conventie met duidelijke indicaties voor de aard en omvang van de taak om de Grondwet opnieuw tegen het licht te houden.
Vanuit de Nationale Conventie vooralsnog geen nieuwe tekst
De combinatie van weinig tijd en een hoge mate van complexiteit heeft ertoe geleid dat de werkgroep niet een tekstvoorstel voor een nieuwe Grondwet heeft kunnen ontwerpen. Niettemin heeft een van de leden, Jan Willem Sap1, zich op dat pad begeven. Hij schreef op eigen titel een ontwerp voor een nieuwe Grondwet, inclusief een preambule en een hoofdstuk algemene bepalingen.