Grote Foutenboek

Afrekenen op het resultaat

Dit is één van de grote fouten uit het Groet Foutenboek. Mensen horen elkaar niet af te rekenen, maar te steunen, te waarderen, aan elkaar toegevoegde waarde te leveren. Afrekenen doet u in een winkel of in het criminele circuit. In het openbaar bestuur hoort dat niet.

Als u het toch over resultaten wilt hebben, kunt u beter praten over: 'Het proces is belangrijker dan het resultaat'. Dat is een van de mooiste begrippen in de context van beleid maken. Beleidsvoerders die dat begrijpen, en daarnaar handelen, hebben succes.

U zou ook mogen zeggen: 'Het proces is het resultaat', of: 'Het resultaat is het proces.' Dat geldt echter alleen voor de unieke situatie waarin alle voorwaarden voor een perfect lopend proces geheel en al zijn vervuld. Dan, en alleen dan, vallen proces en resultaat samen. Een eenvoudig voorbeeld: als u een rauw ei voorziet van een gaatje, en het vervolgens ongeveer zeven minuten in kokend water laat liggen, dan komt het er als een hardgekookt ei uit. Dat is het samenvallen van proces en resultaat.